Mesleki yeterlilik belgesi, son zamanlarda en çok merak edilen konular arasındadır. Bu yazımızda Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) hakkında bilgiler verdik. Konu hakkında bilgi almak için yazımızı takip edin.
Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) Belgesi Nedir?
Ulusal yeterlilikler kapsamında bireylere verilen bir belgedir. Belge şartları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından oluşturulur. Mesleki yeterlilik belgesi, tabiplik diş hekimliği mimarlık ve mühendislik gibi meslek gruplarına verilmez.
Aynı zamanda lisans eğitimi alan üniversite mezunları da bu belgeyi alma hakkına sahip değildir. Az önce belirttiğimiz mesleklerin dışındaki diğer meslek grupları bu belgeyi alabilir. Mesleki yeterlilik belgesi, kişilerin yetkinliklerini kanıtlama imkanı sağlar. Çalışanlar veya iş insanları, bu belge ile yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını yasal mevzuatlar çerçevesinde belgelerler.
MYK Belgesi Ne İşe Yarar?
MYK belgesi, genel anlamda bir ticaret sertifikasıdır. Bir kişinin bir görevi veya bir işi düzgün bir şekilde uygulama becerisine sahip olduğunu gösterir. Bu belge, aynı zamanda profesyonel bir unvandır. Kişilerin bir işi yapabileceklerini ortaya koyan bir sertifikadır. Dolayısıyla işin kalitesini artırma konusunda ve güvenilir bir iş ortamı sağlama hususunda oldukça önemli bir belgedir.
MYK Belgesi Nasıl Alınır, Belge Nereden Alınır?
MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları, bu konuda faaliyet gösterir. MYK belgesi almak isteyen adaylar, yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarına başvurmalıdır. Kuruluşlar, adayın başvurusunu inceledikten sonra bir dizi sınavlara tabi tutar. Adaylar, uygulamalı ve teorik sınavlara girerek başarı elde etmeye çalışır. Sınav değerlendirmesi sonucunda başarılı olan adaylar MYK belgesini almaya hak kazanır.
Hangi meslekler mesleki yeterlilik belgesi istiyor?
İş Sağlığı ve Güvenlik Hukuku kanunlarına göre tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almaları istenmektedir. Adaylar, belgenin zorunlu olduğu meslek gruplarında MYK belgesi alamazsa çalışamaya hak kazanamaz. Mesleki Yeterlilik Belgesi isteyen meslekleri aşağıdaki gibidir:
- Ahşap ve alçı uygulayıcısı
- Asansör bakım ve tamirat
- Boyama operatörü
- Çelik kaynakçısı
- Doğal gaz altyapı ve kontrolü
- Otomotiv ve inşaat sektörü çalışanları
- Yangın ve ses yalıtımcısı
- CNC programcısı
MYK Belgesi Alma Şartları / Koşulları Neler?
MYK belgesi bazı mesleklerde geçerli değildir. Aşağıdaki meslekler MYK belgesi alamaz:
- Tabiplik
- Diş Hekimliği
- Hemşirelik
- Eczacılık
- Mühendislik
- Mimarlık
Yukarıdaki mesleklere ek olarak; mesleğe giriş şartları Kanun tarafından düzenlenen ve lisans mezunu olan adaylar da MYK belgesi alamaz. Bu bahsettiğimiz kriterler dışındaki diğer mesleklerde çalışanlar, MYK belgesi alabilir.
MYK Belgesi Almanın Faydaları Neler?
MYK belgesi çalışanlara, işverenlere ve sektöre dair önemli avantajlar sunar. MYK belgesinin faydalarını aşağıdaki gibi belirtebiliriz:
- Çalışanlara bilgi ve becerilerini sergileme imkanı verir.
- Bireyler faaliyet gösterdikleri sektörde kendilerini geliştirebilir.
- Mesleki açıdan daha iyi noktalara gelerek kariyerlerinde ilerleme kaydedebilir.
- İşverenler daha nitelikli iş gücü ile faaliyetlerini sürdürürler.
- Rekabet gücünü artırır ve kaliteli işlerin yapılmasını sağlar.
- Kaliteli işlerin yapılmasını sağlayarak tüketicinin daha iyi hizmet almalarına yardımcı olur.
- Yapılan işlerin verimliliğini artırır ve yaşam standardını yükseltir.
Kimler Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda?
Az tehlikeli kabul edilen meslek grupları dışında diğer meslekler mesleki yeterlilik belgesi almak zorundadır. Otomotiv, inşaat, teknik – onarım gibi meslek gruplarının yeterlilik belgesi almaları gerekmektedir.
Sonuç Olarak
Mesleki Yeterlilik Belgesi, günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir sertifikadır. MYK belgesi, zorunlu olan meslek gruplarında son derece önemli bir rol üstlenir. Diğer yandan bazı meslek gruplarında da iş kalitesi, güvenlik ve verimlilik gibi konularında da önemsenmesi gereken bir belgedir.