ISO Belgesi Almak: Hangi ISO Belgesini Almalıyım?

Süreç yönetiminde başarı ve iyileştirme adımları atmak için küçük ve büyük ölçekli her işletmenin ISO belgesine ihtiyacı olabilir. Kalite yönetim sisteminin etkili bir şekilde kurulduğunu ifade eden ISO belgeleri, işletmelere birçok konuda fayda sağlar.

Bu yazımızda birçok işletme ve organizasyon yapısını daha iyi noktalara getirecek olan ISO belgesi alma konusuna değineceğiz. İşletmeniz için ISO belgesi almayı düşünüyorsanız, bu yazıda belirttiğimiz noktaları gözden kaçırmamanızı öneririz.

ISO Belgesi nedir, neyi ifade eder?

ISO belgesi, kalite yönetim süreçlerini tayin eden uluslararası bir sertifikadır. Bu sertifikalar, genel olarak kabul görmüş standartlara uyum sağlamak için verilir.

iso belgesi nedir

ISO belgesi, isteğe bağlı bir sertifikadır ve alınması zorunlu değildir. Ancak Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından belirlenen standartlardan oluşan ISO belgeleri, işletmeler için oldukça faydalı özelliklere sahiptir. Bu açıdan ISO belgesine sahip olan işletmeler, ürün ve hizmet kalitesini daha kaliteli duruma getirme konusunda sorun yaşamaz.

Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), üretimde tutarlı olma ve kalite eksiğinin giderilmesi için bu standartları geliştirir ve yayınlar. Aynı zamanda standartlar kapsamında müşteri memnuniyetine de önem verilir. ISO belgesi, Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak için gereksinim ve ihtiyaçları tanımlar. İşletmeler de bu belgeye sahip olarak uluslararası standartlara uyum sağlayarak faaliyetlerine devam eder.

ISO Belgesi, kalite güvencesini ifade eder!

ISO belgesi, tam anlamıyla kalite güvencesini ifade eder. Sürekli iyileşme ve kalite kontrol süreçlerini iyi bir şekilde yönetmek demektir. Organizasyonlar, ISO belgesinin şartlarını benimseyerek prosedür ve sorumluluklarına uygun bir şekilde hizmetlerini sürdürür. ISO belgesinin verdiği kalite güvencesi, farklı yapılara yansır ve her bir bileşene olumlu aks eder.

Öncelikle bu sertifikaya sahip olan kuruluş, kendi içyapısını daha sağlıklı bir şekilde kurarak hizmet kalitesini maksimum seviyeye çıkarır. Diğer yandan üst düzey tedarikçiler ve müşteriler de ISO standartları kapsamında üretilen hizmet ve malların kalitesinden memnuniyet duyar.

ISO Belgeleri Hangileridir?

Günümüzde işletmelerin sahip olabileceği birbirinden farklı ISO belgesi vardır. Şimdi bu belgelerden bahsedelim.

Ürün geliştirilmesi, tasarı ve yaratım çalışmaları ve müşteriye ulaştırma konusuna kadar kapsamlı bir alana hitap eder. Esas amaç, işletmelerin müşteri memnuniyetini karşılayarak kaliteli hizmet vermelerini sağlamaktır.

  • ISO 22000

Güvenli ve sağlıklı gıda hizmetleri alanında verilen bir sertifikadır. Kurduğu etkin kontrol sistemiyle gıda kaynaklı tehlikelerin önüne geçerek toplum sağlığını korumayı hedefler.

  • ISO 14001

Çevre yönetimi konusunda standartlar geliştiren bir ISO belgesidir. İşletme ve kuruluşların çevreye zarar vermeden faaliyetlerini sürdürmelerini ve bununla birlikte toplum sağlığını çevrenden başlayarak koruma imkanı veren bir ISO standardıdır.

  • ISO 27001

Kurum ve kuruluşların bilgi güvenliği ve bilgi işlem süreçlerini daha sağlıklı bir şekilde yürütmelerini sağlayan bir ISO sertifikasıdır. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sistemi, işletme ve müşterilerin kişisel/kurumsal olmak üzere gizli kalması gereken bilgilerini doğru bir şekilde yönetmeyi amaçlar.

  • ISO 45001

İş güvenliği ve işçi sağlığını korumayı amaçlar. İşletmelerin büyüklüğüne bakılmaksızın çalışan kadrosunun güvenilir bir şekilde iş faaliyetlerini sürdürmesine imkan tanır.

  • ISO 10002

Müşteri şikayetlerini odağına alan bir ISO standardıdır. Müşterinin memnuniyetsiz olduğu her konuyu çözüme kavuşturmayı amaç edinen ISO 10002 belgesi, etkili ve sağlıklı bir müşteri iletişimi sürecini hasıl eder.

  • ISO 13485

Tıbbi cihaz üretim sektöründe standartlar oluşturan bir ISO sertifikasıdır. Steril tıbbi cihazlar üretme konusunda şirketlere yol gösteren bu ISO belgesi, olası risklerin önüne geçerek sağlık konusunda maksimum fayda sunulmasını hedefler.

  • ISO 16949

Otomotiv sanayi alanındaki faaliyetlerin pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesini odak noktasına alan ISO belgesidir. Üretim ve diğer faaliyetlerde hata önleme ve verimli bir hizmet anlayışı çerçevesinde faaliyet gösterir.

  • ISO 20000

Bilgi Teknolojileri alanında işletmelerin beklentilerini karşılamayı kolay hale getirir. İşletmeleri günümüz teknolojisine daha hazır hale getirerek performans artışı sağlayan bir ISO belgesidir.

  • ISO22301

İş sürekliliği konusunda organizasyonlara çözüm önerileri sunar. Daha nitelikli bir iş gücü yaratmayı ilke edinen ISO 22301 belgesi, kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik faaliyetleri kapsar.

ISO Belgesi Almak: İşletmem İçin En Uygun ISO Belgesi Hangisi?

ISO belgeleri, geniş bir alana yayılan ve farklı açılardan işletmelere fayda sağlayan sertifikalar bütünüdür. Bu nedenle işletmenizin faaliyet gösterdiği alana göre alacağınız ISO belgesi de çeşitlilik gösterecektir. Ancak bazı ISO belgeleri istisnai bir durum taşır ve birçok sektör için etkin bir geçerliliğe sahiptir.

hangi iso belgesini almalıyım

Örneğin ISO 9001, genel bir Kalite Yönetim Sistemi inşa eden bir ISO sertifikasıdır. Bu belgeye sahip olarak işletmenizi uluslararası standartlara uyumlu hale getirebilir, bununla birlikte piyasa koşullarındaki faaliyetlerinizi her açıdan öne çıkarabilirsiniz.

Peki, üretim-imalat sektöründe ya da taşımacılık/nakliyat alanında faaliyet gösteriyorsanız, hangi ISO belgesine sahip olmalısınız? Şimdi sektördeki faaliyetlerine göre işletmelerin hangi ISO belgelerini alabileceğine göz atalım:

Üretim/İmalat alanında faaliyet gösteriyorsanız;

  • ISO 14001
  • ISO 45001
  • ISO 10002

gibi ISO sertifikalarına sahip olabilirsiniz.

Medikal ve Tıbbi Cihaz sektöründe hizmet veriyorsanız;

  • ISO 13485 başta olmak üzere
  • ISO 14001
  • ISO 45001
  • ISO 10002

gibi farklı ISO sertifikalarını işletme bünyenizde bulundurabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz ISO sertifikaları birçok işletme için çözüm oluşturan belgelerdir. ISO 13485, ISO 14001, ISO 45001 ve ISO 10002 gibi sertifikalar aşağıdaki sektörlerde hizmet veren işletmelerin de sahip olması gereken belgeler arasında yer alabilir:

  • Gıda
  • İnşaat
  • Taşımacılık
  • Bilişim
  • Sağlık

Dolayısıyla işletmenizin verdiği alana göre ve hedefleriniz doğrultusunda sahip olabileceğiniz ISO belgelerini kendiniz seçebilirsiniz. Ancak yine de hatırlatalım ki ISO 9001 belgesinin her işletme için geçerlidir ve işletme amaçlarını hızlı bir şekilde gerçekleştirme işlevi görmektedir.

ISO Belgesinin faydaları nelerdir?

ISO belgesinin işletmelere sunduğu muazzam faydalardan bahsetmek mümkün.

iso belgesinin faydaları

Bu faydaları aşağıdaki gibi maddeler haline özetleyebiliriz:

  • Tüm organizasyonlarda iş gücü potansiyelini maksimum seviyeye çıkaran bir yapı meydana getirir.
  • Üretim gücünü ve performans hızını gözle görülür biçimde ve kısa sürede artırır.
  • Sistem işleyişindeki zayıf unsurların tespitini kolaylaştırır ve pro-aktif bir müdahale fırsatı verir.
  • Olası sorunlar için önleyici tedbirler sunarak işletme giderlerini ve maliyetlerini azaltır.
  • İyileştirme planları için yeni yönetim yaklaşımları geliştirir.
  • Süreç verimliliği konusunda yapılacak çalışmaları idealize eder.
  • İstikrarlı bir yönetim anlayışı vaat eder. Doğru faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için devamlılığı esas alır.
  • Müşteri memnuniyeti geliştirme konusunda öncü bir rol üstlenir. İşletmelere müşteri beklentilerini karşılamaları ve müşteri odaklı olmaları konusunda yol göstericidir.

ISO belgesinin işletmelere sunduğu avantajları yukarıdaki gibi özetleyebiliriz. Siz de faaliyet gösterdiğiniz sektör fark etmeksizin ISO belgesi alarak işletmenizi bir adım daha öne taşıyabilirsiniz.

ISO Belgesi: Kalite Güvencesi ve Müşteri Memnuniyetidir

ISO sertifikası ve prosedürü, kuruluşları tutarlı faaliyetler oluşturmaya ve gerekli bilgilere dikkat etmeye yönlendirir. Bu sayede her şirkete süreçlerini kontrol etme ve standartlara uyumlu olma olanağı tanır. Böylece de her bir organizasyon/işletme kendisi için en uygun yönetim şeklini belirleyebilir.

iso belgesi kalite güvencesi ve müşteri memnuniyeti

ISO belgesine sahip olan her organizasyon, en üst düzey yöneticiden günlük operasyonlara kadar iş yapma uygulamalarının her birini en iyi şekilde organize etme kabiliyeti kazanır. Dolayısıyla ISO belgelerinin köklü yaklaşımı, etkili bir müdahale alanı yaratır ve de işletmelerin Kalite Yönetim Sistemi anlayışına uyumlu olmalarına olanak sağlar. ISO belgelerine ek olarak, işletmelerin CE işaretli ürün üretimi yapabilmeleri de oldukça önemlidir. Şirket kalite ve başarı odaklı yaklaşımı için üretici firmaların CE Belgesine sahip olması büyük bir ayrıcalık ve güven sağlar.

Siz de iş gücünüzü artırmak ve profesyonel hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmak için ISO belgesine sahip olarak geleceğe daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.