KOSGEB Destekli ISO Belgeleri Hangileri? Nasıl Alınır?

Piyasa koşullarındaki rekabet her geçen gün daha da artıyor ve işletmelerin profesyonel düzeyde rekabet etmeleri için başvurdukları farklı yöntemler var.

Bunlardan biri de ISO belgesine sahip olmak… Çünkü ISO belgeleri genel kalite standartlarına uyumlu olma imkanı vermesinin yanı sıra işletme prestijini de olumlu yönde etkileyen bir unsurdur.

ISO belgesi almak için isteyen birçok işletme, önemli hazırlıklar içindedir. Uygunluk değerlendirme kuruluşları bu konuda işletmeler için profesyonel hizmet verir. ISO belgeleri, aynı zamanda KOSGEB desteği ile de alınabilir. Küçük ve orta ölçekli girişimcileri destekleyen KOSGEB’in destekleri arasında ISO belgeleri yardımları da bulunmaktadır. Dolayısıyla siz de bir işletme sahibi olarak KOSGEB destekli ISO belgelerine sahip olabilirsiniz. Bu yazımızda KOSGEB destekli ISO belgeleri ve bu belgelerin nasıl alınabileceğine dair detaylardan bahsettik.

KOSGEB nedir?

KOSGEB, iş fikri olan ancak maddi açıdan destek arayan kişilere yardım eden bir kurumdur. 1990 yılında kurulan kurumun bağlı olduğu bakanlık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’dır. Esas amacı yeni ve değerli fikirleri desteklemek olan kurum, bu sayede hem ülke ekonomisine hem de girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmesine katkı sağlar. KOSGEB, hibe ve destekleri ile girişimci ve KOBİ’lerin ticaret hayatlarında önemli bir konumdadır.

KOSGEB neden belge desteği veriyor?

Yasal uygulamalara uygun bir şekilde belgelendirme uygulaması, günümüzde önem arz ediyor. Çünkü değişime ayak uydurma ihtiyacı ve belli dönemlerde değişen prosedürler, belgelendirmenin önemini gözler önüne seriyor. İşletmelerin belge sahibi olmaları, gerek iş faaliyetlerini genişletmelerinde gerekse de güven verme konusunda önemli avantajlar sağlamaktadır. KOSGEB ise bu imkanı işletmelere sunarak önemli katkılar yapmaktadır.

kosgeb nedir

KOSGEB’in amacı, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek ve onların gelişimlerine katkı sağlamaktır. Bu açıdan işletmelerin gelişimi için belgelerin son derece önem arz ettiğinden KOSGEB’in hizmetleri arasında belge desteği de bulunmaktadır. İşletmelerin belge almasına aracılık eden KOSGEB, verimli ve karlı iş modellerinin oluşmasına yardımcı olmaktadır.

KOSGEB destekli ISO belgeleri nedir?

KOSGEB, KOBİ'lerin gelişim ve büyüme süreci aşamalarını iyileştirmek adına belgelendirme destekleri vermektedir. Başvuru şartlarını yerine getiren işletmelere ISO sertifikası alabilmeleri için çeşitli destekler vermektedir.

KOSGEB destekli ISO belgeleri hangileri?

KOSGEB destekli ISO belgeleri arasında birbirinden farklı belge ve sertifikalar yer alır. Bunlar arasında ISO 27001, ISO 13485 ve ISO 14001 belgelerini örnek olarak gösterebiliriz. KOSGEB destekli ISO belgeleri arasında yer alan önemli belgelerden biri de ISO 9001 sertifikasıdır. ISO 9001, işletmeler tarafından en çok tercih edilen belgelerden biri olup organizasyonlara kalite yönetim sistemi kurma imkanı sağlar. ISO 9001, ürün ve süreçlerin kalitelerini artırmak ve operasyonel uygulamaların aktifliğini sağlama imkanı verir.

KOSGEB destekli ISO belgelerinin listesi aşağıdaki gibidir:

KOSGEB, diğer ISO belgelerinde olduğu gibi ISO 9001 belgesine sahip olmak isteyen işletmelere de destek verir. Böylece KOSGEB Kurumu, küçük ve orta ölçekli işletmeleri, genel kalite standartlarına kolayca uyum sağlama konusunda teşvik eder.

Destek oranları ne?

KOSGEB, işletmenin konumuna ve hizmet verdiği bölgeye göre %60’a kadar destek sağlamaktadır. Bu oran bazı durumlarda %100’e kadar da yükselmektedir. Daha yüksek oran için TÜRKAK’lı ISO belgelerine başvurmak gerekmektedir. Net rakamlar vermek gerekirse her bir belge için desteklenen belge limitleri şu şekildedir:

  • Alt limit 2,500 TL
  • Üst limit 10,000 TL

KOSGEB desteğine nasıl başvurulur?

Başvuru işlemi KOSGEB resmi web adresi üzerinden yapılır. E-Devlet sistemi üzerindeki e-hizmetler bölümünden işletmenizin kaydını yaptırmanız gerekir.

kosgeb desteği

Sonraki aşama ise KOBİ beyannamesi doldurmanızdır. Beyannamenin amacı, işletmenizin destekten yararlanıp yararlanmayacağını tespit etmektir. Beyannamenin ardından mevzuata uygunluk değerlendirmesi yapılır. KOSGEB uzmanı başvurunuzu değerlendirdikten sonra destek başvurusunda bulunmaya hak kazanabilirsiniz.

* Başvuru esnasında KOSGEB veri tabanına kayıt olma hususunda hassas davranmanız gerekir. Zira verilen eksik ya da yanlış bilgiler, başvuru durumunuzu olumsuz etkileyebilir.

  • Beyanname doldurma sırasında önceki mali yıla ait bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınır. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndaki verilere ulaşılmazsa ISO belgesi destek başvurunuz onaylanmaz. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan veri alma şartı, yeni kurulan işletmeler için geçerli değildir.
  • KOSGEB desteğine başvurmanın bir diğer önemli şartı, işletmenizin desteklenen sektörler arasında yer alma zorunluluğudur. KOSGEB resmi web sitesinden ISO belgesi desteği almak istediğiniz işletmenizin desteklenen sektörler arasında yer alıp almadığını öğrenebilirsiniz.

KOSGEB destekli belge alma konusunda önem arz eden diğer hususlar aşağıdaki gibidir:

  • Daha önce ISO belgesi almayan işletmeler, KOSGEB destekli ISO belgesi alabilir.
  • Belgeyi aldıktan sonra KOSGEB’e başvuranlar KOSGEB desteğinden yararlanamaz. KOSGEB belge desteği almak için kayıt ve ilk başvuru aşaması, belge almadan KOSGEB üzerinden yapılmalıdır.

Avantajları neler?

KOSGEB destekli ISO belgesi, küçük ve orta ölçekli işletmeler için son derece önemli bir adımdır. ISO Belgesi, işletmelerin uluslararası standartlara uygunluğunu denetleyen önemli bir mekanizmadır. ISO belgelerinin geçerliliği dünyanın her yerinde kanıtlanmıştır. Bu bakımdan belge sahibi olan işletmeler, rakiplerine göre zorlu rekabet koşullarında her zaman daha öndedir.

ISO belgesi, işletme ve KOBİ’lerin kalite yönetim anlayışını geliştirir. ISO belgeli işletmeler;

  • Daha verimli çalışmalar gerçekleştirir.
  • Maliyetlerini düşürür ve daha fazla tasarruf eder.
  • İş hacmini genişletir ve prestijini yükseltir.
  • Müşteri memnuniyeti sağlar ve güven verir.
  • Ulusal ve uluslararası kriterlere uyum sağlar.

Kısaca gelişmekte olan bir işletme için ISO belgelerinin önemi son derece fazladır. KOSGEB destekli ISO kalite belgesi almak ise işletme ve KOBİ’ler maddi destek sağlar.

İşletmeler, ISO belgesi almak için ödemesi gereken miktarı, KOSGEB’den karşılar. Böylece bütçesini korur ve ISO belgesi almak için ayırdığı tutarı, daha farklı projelerde kullanma fırsatına kavuşur.

Son olarak, şunu ifade edebiliriz ki;

ISO belgesi, işletmelerin hem prestijini hem de genel kalite seviyesini yükseltir. Son derece önemli bir kriter olan ISO belgesini KOSGEB yardımı ile almak ise işletmeler daha elverişlidir. Çünkü gelişmekte olan işletme ve KOBİ’ler, KOSGEB desteği ile belge sahibi olarak ciddi bir tasarruf etme imkanına sahip olur.

KOSGEB Destekli Belgenizi Hemen Alın

Rekabetçi piyasa koşullarında ISO belgeleri, işletme ve KOBİ’lere muazzam değer katan son derece önemli bir uygunluk değerlendirme kriteridir. Siz de ISO 9001 belgesi ya da işletmenizin ihtiyaç duyduğu herhangi bir ISO belgesini alarak işletmenizin prestijini ve kalitesini yükseltebilirsiniz.

Firma olarak küçük ve orta ölçekli iş ortaklarımıza sunduğumuz hizmetlerimizle belge alım sürecini daha pratik hale getiriyoruz. KOSGEB destekli belgelendirme konusunda ücretsiz bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için hemen bizimle iletişim geçin.

ISO destekli belge alma işlemlerinin tüm süreçlerinde tam zamanlı olarak size destek veriyoruz. İhtiyacınıza uygun çözümler sunmak için optimize edilmiş hizmetlerimizi beklentilerinizi karşılayacak şekilde ölçeklendirip hizmetinize sunuyoruz. Herhangi bir ücret ödemeden merak ettiğiniz tüm detaylar hakkında bizimle iletişime geçerek gerekli olan tüm ayrıntıları hemen öğrenebilirsiniz.