Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, bir markaya konu olan işaretin veya kelime grubunun ayırt ediciliğinin sağlanmasıdır. Bu ayırt edicilik, markayı bulan fikrini markaya dönüştüren kişiye bir hak olarak verilir.

Marka nedir?
Marka; belli bir ürünü belirten bir işaret, kelime veya kelime grubudur. Bir işaretin veya kelimenin marka haline gelmesi için en önemli özelliği, ayırt edici olmasıdır.
Bir işaretin/bir kelimenin markaya dönüşmesi için türünün diğer örneklerinden farklı olması zorunludur. Markalar, yasal bir zeminde kontrol altına alınır. Böylece marka sahibi, kendi haklarını izinsiz kullanımlara karşı korumuş olur.
Marka tescili, fikrini bir marka haline getirenlerin haklarını yasal çerçevede koruyan bir belgelendirme türüdür. Dolayısıyla tescil işlemi, markaların başkaları tarafından izinsiz kullanımlarını engelleyen yasal bir işlemdir. Bir markanın yükselmesindeki en önemli faktörlerden biridir; yasal açıdan en önemli unsurdur.
Marka Tescili Ne İşe Yarar?
Marka, bir fikrin temellerini atan en önemli unsurlardan biridir. Marka tescili ise bir fikrin, icadın, işaretin veya kelimenin markalaşmasındaki en önemli dayanak noktasıdır. Böylelikle markanın tescil edilmesi, kötü niyetli girişimleri önleme konusunda yasal bir güvenlik önlemidir; marka sahibini ve işletmeleri haksız rekabete karşı koruyan bir belgelendirme işlemidir.
Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır, Marka Nasıl Tescil Ettirilir?
Marka nasıl tescil ettirilir, kimler tescil alabilir sorularına şu şekilde cevap verebiliriz;
Marka tescil belgesi almak için ekibimize başvurabilir ve gerekli hazırlıkları sizin adınıza tamamlayarak belge alma sürecinizi hızlandırırız. Bize başvurduktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek marka tescil belgenizi size teslim ederiz.
- Bize başvurunuzun ardından ön araştırma yaparız ve markanız tescillenir durumduysa başvuru dosyanızı hazırlarız. Eğer markanız tescillenir durumda değilse tescilli bir marka olma sürecinde öneri ve fikirler doğrultusunda sizi yönlendirmeye gayret ederiz.
- Türk Patent ve Marka Kurumu’na markanızın tescili için başvuruda bulunuruz.
- Sonuç olumsuzda karara itiraz ederiz. Eğer sonuç olumsuzsa markanıza yöneltilecek itirazlar için savunmalar hazırlarız.
- Tescil işleminin onaylanmasına kadar geçen sürede ücret ödenmesi, itiraz ve diğer süreçleri tamamladıktan sonra marka tescil belgenize size takdim ederiz.
Başvuru sonrasında marka tescil isteğini değerlendiren Türk Patent ve Marka Kurumu, başvuru sahibine gerekli bilgiyi verir. Tescil, başvuru şartlarını karşılıyorsa çeşitli uzmanlar tarafından bir değerlendirme aşaması başlatılır. Değerlendirme aşaması tahmini 10 ay veya 1 yıl kadar sürebilir. Daha sonra marka tescil belgesi verilip verilmeyeceğine karar verilir.
Belgeye mi ihtiyacınız var? Danışmanımızla ücretsiz görüşün
Marka tescil başvurusu için gerekli evraklar
- Marka sahibinin kişisel bilgilerini içeren sözleşme
- Tescil işlemi kişi/şahıs adına yapılacaksa ad, soyad, adres, telefon numarası bilgileri
- Tescil işlemi şirket/kurum adına yapılacaksa adres, ticaret unvanı, vergi numarası, telefon numarası bilgileri
- Vekaletname (noter onayı gerekmez)
- Marka logosu (varsa)
- Başvuru ücreti ödendiğine dair dekont / belge
Tescil işlemi ne kadar sürer?
Marka tescil belgesi alımı yaklaşık 7 ile 11 ay arası içinde teslim edilir. Eğer itiraz olursa bu süre uzayabilir. Yeni düzenlemeler yapıldığı takdirde süreçte değişiklik olabilir.
Marka Tescili sorgulama işlemi nereden yapılır?
Marka tescili sorgulama işlemini çevrimiçi yöntemlerle sorgulayabilirsiniz. Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent Enstitüsü) resmi web adresi üzerinden tescil sorgulama işlemini pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sorgulama işlemini şirketimizin web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ön bilgi almak için ekibimizle iletişime geçin.
Tescil edilen marka kaç yıl koruma altındadır?
Marka tescilinin geçerli olduğu süre 10 yıldır. Başvuru tarihi temel alınır ve marka sahipleri, başvuru tarihinden sonra 10 yıl süreyle markalarını tescil belgesiyle koruma altına alır. 10 yılın bitiminde yeniden başvuru yapılarak tescil belgesi süresi uzatılabilir. Bu süre sonunda tescil belgelerini yenilemelidir. Aksi takdirde kişi veya işletmeler, 10 yıllık sürenin sonunda markaları için hak iddia edemez.
Marka tescil ücreti ne kadar?
Marka tescil fiyatı tescil işlemi yapılacak olan markanın mal ve hizmet sınıf türüne göre değişiklik gösterebilir.
Kesin bir ücret vermek doğru olmayacaktır. Markanın özel durumuna göre veya farklı sınıf taleplerine göre tescil ücreti değişecektir. Ayrıntılı ve en güncel bilgi için uzman ve profesyonel ekibimizden ön bilgi alabilirsiniz.
Marka Tescilinin Faydaları
Tescil yaptıran bir kişi veya işletme;
- Fikirlerinin başkası tarafından çalınmasını ve izinsiz kullanılmasını önler.
- Sahip olduğu markanın tüm yasal haklarını elinde bulundurur.
- Haksız rekabete karşı kendisini korur.
- Yasal bir güvence altında markasını ülke veya dünya çapında tanıtabilir.
- Markanın taklit edilmesi veya markanın izinsiz kullanımı gibi durumlarda yasal yollara başvurabilir.
- İlerleyen zamanlarda markasını farklı bir kuruluşa ya da bir kişiye satarak kazanç elde edebilir.
- Markanın/işletmenin itibar kaybını ve ekonomik zararı engeller.
- Paydaşlarına güven verir, işletme adını güçlendirir.
- Olumsuz saldırılara karşı yasal bir güvenlik koruması oluşturur.
- Miras yoluyla ailesine bırakarak markanın devam etmesini sağlayabilir.