Tescil hakkında ayrıntılı bilgi vermeden önce marka kavramının ne olduğunu tanımlayalım.
Marka; belli bir ürünü belirten bir işaret, kelime veya kelime grubudur. Bir işaretin veya kelimenin marka haline gelmesi için en önemli özelliği, ayırt edici olmasıdır.
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, bir markaya konu olan işaretin veya kelime grubunun ayırt ediciliğinin sağlanmasıdır. Bu ayırt edicilik, markayı bulan fikrini markaya dönüştüren kişiye bir hak olarak verilir.

Bir işaretin/bir kelimenin markaya dönüşmesi için türünün diğer örneklerinden farklı olması zorunludur. Markalar, yasal bir zeminde kontrol altına alınır. Böylece marka sahibi, kendi haklarını izinsiz kullanımlara karşı korumuş olur.
Marka tescili, fikrini bir marka haline getirenlerin haklarını yasal çerçevede koruyan bir belgelendirme türüdür. Dolayısıyla tescil işlemi, markaların başkaları tarafından izinsiz kullanımlarını engelleyen yasal bir işlemdir. Bir markanın yükselmesindeki en önemli faktörlerden biridir; yasal açıdan en önemli unsurdur.
Marka Tescili Ne İşe Yarar?
Marka, bir işletmenin/bir markanın temellerini atan en önemli unsurlardan biridir. Bir fikrin, bir işaretin veya kelimenin markalaşmasındaki en önemli dayanak noktasıdır. Markanın tescil edilmesi, kötü niyetli girişimleri önleme konusunda yasal bir güvenlik önlemidir; marka sahibini ve işletmeleri haksız rekabete karşı koruyan bir belgelendirme işlemidir.
Marka Tescili Faydaları
Tescil yaptıran bir kişi veya işletme;
- Fikirlerinin başkası tarafından çalınmasını ve izinsiz kullanılmasını önler.
- Sahip olduğu markanın tüm yasal haklarını elinde bulundurur.
- Haksız rekabete karşı kendisini korur.
- Yasal bir güvence altında markasını ülke veya dünya çapında tanıtabilir.
- Markanın taklit edilmesi veya markanın izinsiz kullanımı gibi durumlarda yasal yollara başvurabilir.
- İlerleyen zamanlarda markasını farklı bir kuruluşa ya da bir kişiye satarak kazanç elde edebilir.
- Markanın/işletmenin itibar kaybını ve ekonomik zararı engeller.
- Paydaşlarına güven verir, işletme adını güçlendirir.
- Olumsuz saldırılara karşı yasal bir güvenlik koruması oluşturur.
- Miras yoluyla ailesine bırakarak markanın devam etmesini sağlayabilir.
Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır, Marka Nasıl Tescil Ettirilir?
Marka nasıl tescil ettirilir, kimler tescil alabilir sorularına şu şekilde cevap verebiliriz;
Şirketi olan veya olmayan her şahıs ve de her tüzel kişi, tescil yaptırabilir. Tescil işlemleri, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülür.
Tescil başvurusu yapmak isteyenler resmi kaynak olan Türk Patent ve Marka Kurumu sayfasını ziyaret ederek daha detaylı bilgi edinebilir.
Başvuru sonrasında marka tescil isteğini değerlendiren Türk Patent ve Marka Kurumu, başvuru sahibine gerekli bilgiyi verir. Tescil, başvuru şartlarını karşılıyorsa çeşitli uzmanlar tarafından bir değerlendirme aşaması başlatılır. Değerlendirme aşaması tahmini 10 ay veya 1 yıl kadar sürebilir. Daha sonra marka tescil belgesi verilip verilmeyeceğine karar verilir.
Ek bilgi olarak şuradaki sayfaya da göz atabilirsiniz.
Tescil belgesi almak isteyenlerin, marka tescili konusunda profesyonel hizmet veren bağımsız danışmanlık kuruluşlarına başvurmalarını öneririz.
Belgeye mi ihtiyacınız var? Danışmanımızla ücretsiz görüşün
Bu kuruluşlar, tescil belgesi almak için kapsamlı bir çalışma gerçekleştirir. Danışmanlık şirketleri, başvuru yapan kişi veya firmaların evrak sürecinden itibaren yanında olarak belge alımına kadarki olan sürece kadar kapsamlı bir hizmet verirler.
Bir markanın tescil süresi 10 yıldır. Tescil edilen marka, 10. yılın sonunda tescil belgelerini yenilemelidir. Aksi takdirde kişi veya işletmeler, 10 yıllık sürenin sonunda markaları için hak iddia edemez.