ISO Belgesi Almak İstiyorum, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?  

Rekabetin son derece yoğun olduğu yerel ve global bir pazarda denetim mekanizmalarına ihtiyaç vardır. Eğer iş faaliyetleri onaylı ve akredite kurumlar/yetkililer tarafından kontrol edilmezse sürdürülebilir kalite ve güvenlikten söz etmek zorlaşır.

iso belgesi almak istiyorum

Bu bakımdan ülkeler arası küresel pazarda geçerli olan birtakım standartlar, işletme faaliyetlerini her zaman koruma altına alır ve iş süreçlerini kaliteli hale getirir. Uluslararası Standartlar Teşkilatı ISO, standartlara uyma konusunda işletmelere en çok yardımcı olan kuruluşlardan biridir. Bir ISO belgesi, her işletmenin verimliliğini kısa ve uzun vadede artırma becerisine sahiptir.

Yazımızın devamında ISO belgesinin avantajlarından ve nasıl alınabileceğinden bahsedeceğiz. Ancak öncelikle ISO hakkında kısaca bilgi verelim.

ISO (Uluslararası Standartlar Teşkilatı) Nedir?

ISO, -orijinal adıyla International Organization for Standardization- her ülkeden geçerli olacak standartlar geliştiren bir kuruluştur. 1947 yılında farklı ülkelerden yetkililerin bir araya gelmesiyle kurulan resmi bir organizasyondur. ISO’nun amacı, farklı sektörlerde standartlar geliştirip üretim ve hizmette belli bir kalitenin yakalanmasıdır. Tüketicileri daha sağlıklı ürün/hizmetlerle buluşturmak ve ticari işletmelerin devamlılığını sağlamak, ISO’nun hedefleri arasındadır.

ISO, verimliliği artırmak ve müşteri memnuniyetini yükseltmek için farklı yaklaşımları temel alır. ISO standartlarının yönetim ilkelerini aşağıdaki gibi belirtebiliriz:

  • Müşteri odaklılık
  • Liderlik ve gelişim
  • İnsanların katılımı
  • Süreç yaklaşımı
  • Kanıta dayalı karar verme
  • İlişkiler yönetimi

İşletmeler, ISO organizasyonundan belge sahibi olarak temel standart ilkelerini benimserler. Dolayısıyla bir işletme/firmanın ISO standartlarına uyumlu olduğunu kanıtlaması için resmi bir ISO belgesine sahip olmalıdır.

ISO Belgesi Nedir, Ne Anlama Gelir?

ISO belgesi, resmi ISO organizasyonu tarafından geliştirilen standartlara uygunluğu ifade eden bir sertifikadır. ISO belgesi, işletmelerin en çok ihtiyaç duydukları konularda yol göstericidir. İşletmelerin yönetim anlayışlarını geliştirir ve daha iyiye doğru yönlendirir. ISO belgesinin işletme yönetim süreçlerine sunduğu katkıları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Üretim süreci
  • Hizmet
  • Dokümantasyon prosedürü
  • Standardizasyon
  • Kalite güvencesi

Bir ISO belgesi, yukarıdaki süreçleri işletmelerin yönetimsel faaliyetlerine dahil eder. Temel amaç, kalitenin artması ve sağlıklı ürünlerin ve müşteri odaklı servislerin piyasaya sunulmasıdır. ISO belgeleri bu amacını farklı sektörler için belge geliştirerek gerçekleştirir. Kalite güvencesi veren ISO belgelerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Her bir ISO belgesi, farklı sektörler için geliştirilse de amacı ortaktır; üretim ve hizmette kaliteyi yakalamak ve müşteri memnuniyetine odaklanmak… Dolayısıyla ISO belgesi, her işletme yönetim anlayışını güçlendirerek kurumsal imajına olumlu katkılar yapar.

Hangi ISO Belgesini Tercih Etmeliyim?

İşletmeniz için en uygun ISO belgesinin nasıl alındığını öğrenmek için danışmanlık firmaları ile iletişime geçmeniz önerilir. Zira atılabilecek yanlış adımlar zaman ve para kaybına yol açabilir.

ISO Belgesi Neden Gereklidir?

ISO belgesi, devamlı büyüme hedefinde olan şirketlere katkı yapar. Şirketlerin organizasyonel süreçlerini iyileştirir ve geleceğe daha güvenle bakmalarını sağlar. ISO belgesine sahip olan bir şirket/işletme;

  • Belli bir kalite standardını yakalar.
  • Organizasyon verimliliğini artırır.
  • Maliyetleri düşürür ve kârlılık oranlarını yükseltir.
  • Risk ve tehditleri görür ve önceden önlem alır.
  • Faaliyetlerini insan ve çevre sağlığını gözeterek gerçekleştirir.

Bir ISO belgesi, işletme ve organizasyonları her konuda bilinçlendirerek geleceğe hazırlar. Günümüzün rekabetçi piyasasında ISO belgesinin önemi bir hayli fazladır. ISO belgesi, her işletmenin sahip olabileceği bir sertifikadır. Müşteri memnuniyetine önem veren ve kaliteden ödün vermeyen işletmeler ISO belgesine sahip olarak büyüme hedeflerini gerçekleştirebilir.

ISO Belgesi Avantajları Neler?

ISO belgesi, her şeyden önce etkin bir yönetim bilinci ve global pazarı temel alan yönetişim süreci kazandırır. Her işletme, ISO belgesiyle birlikte iş faaliyetlerini verimli hale getirme konusunda başarılıdır. ISO belgesine sahip olan bir işletmenin kısa ve uzun vadede elde edeceği avantajları aşağıdaki gibi belirtebiliriz:

  • Sürekli iyileşme
  • Standartları gözeterek gelişim
  • Risk ve tehditleri yok etme
  • Daha fazla kârlılık ve verimlilik
  • Personel üretkenliğini artırma
  • Artan müşteri memnuniyeti
  • Çevreye ve doğaya duyarlı olma

Şirketler, ISO standartlarına uyum sağladıklarında artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz. ISO belgesi, zorlu rekabet koşullarında her işletmeye yol gösterecek önemli bir pusula vazifesi görür. Böylece işletmeler, faaliyetlerini belli bir noktaya taşıyarak tüketicilerin gözünde çok daha olumlu bir imaj elde ederler. Dolayısıyla ISO belgesi, işletmeleri kalite ve verimliliğe ulaştıran önemli bir araçtır.

ISO belgesi almak için yapılması gerekenler

ISO belgesinin işletmelere ne gibi katkılar vereceğinden bahsettik. Siz de firmanız için ISO belgesi başvurusu yaparak bu faydalardan yararlanabilirsiniz. Peki, ISO belgesi almak için ne yapmanız gerekiyor? Şimdi de belge almak için izlemeniz gereken yöntemlerden bahsedelim.

Öncelikle ISO belgelerinin onaylı ve akredite kuruluşlar tarafından verildiğini belirtelim. Dolayısıyla belge almak için akredite bir kuruluşa başvurmalısınız. Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ülkemizde ISO belgesi verecek kurumları onaylayan bir kuruluştur. Dolayısıyla belge alacağınız resmi belgelendirme firmasına başvurmadan önce firmanın onaylı ve yetkili olduğundan emin olun.

ISO belgesi veren bir akreditasyon firmasına başvurduktan sonra belgelendirme firması yetkilileri, işletmenizde birtakım incelemeler yapar. Bu incelemelerde aşağıdaki süreçler incelenir:

  • İş faaliyetlerinize ve yönetim sürecinize kalite yönetim sistemi kurulumu
  • Kalite yönetim sistemi ilkelerine uygunluğun denetlenmesi

Resmi belgelendirme firması yetkililer, ISO belgesi kontrol ve denetimlerini iş yerinizde yapar. Daha sonra gerekli denetimlerin ardından firmanıza belge verilip verilmeyeceğine karar verilir. Denetimden geçip belge için gerekli şartları sağlarsanız, 1 ay içinde firmanıza ISO belgesi verilir.

ISO Belgesi Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Danışmanlık firmaları, ISO belgesi almak isteyen işletmelere hazırlık aşamasında yardımcı olan kuruluşlardır. Danışmanlık firmaları, işletmelerin kontrollerden başarıyla geçmeleri için profesyonel destek ve yardım sunarlar. Bu firmalar, standardın işletmelerin kalite yönetim sistemine uygun olması için gerekli hazırlıkları tamamlama görevi yürütürler. Uzman kişi ve kadrodan oluşan danışmanlık firmaları, hazırlık aşamasını daha hızlı ve pratik hale getirerek işletmelerin belge alım süresini katkıda bulunurlar.

Danışmanlık firmalarını, belgelendirme firmalarıyla karıştırmamak gerekir. Danışmanlık firmaları, belge alma sürecini daha hızlı ve pratik hale getirmek için faaliyet gösterirler. Belgelendirme firmaları ise işletmelere kontrol ve denetimlerden sonra belge verme görevini yürütürler.

Danışmanlık Yardımı Almam Gerekiyor Mu?

Profesyonel bir ekip ve uzmanlardan oluşan danışmanlık firmaları işletmelere sertifika alma sürecinde yardım eden firmalardır. Danışmanlık firmaları, ISO belgesi almadan önce işletmelerin yönetim sürecindeki eksikliklerini önceden görür ve yönetim sistemini ISO standartlarına uygun hale getirir.

Eğer ilk kez belge alacaksanız, ISO Belgesi veren danışmanlık firmalarından profesyonel yardım talep edebilirsiniz. Danışmanlık firmaları, belge alma sürecinde yapmanız gereken tüm hamleler hakkında size bilgi verir. Proaktif bir katkı sunan danışmanlık firmaları, belge alma sürecinde gerekli hazırlıkları eksiksiz bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olur. Özetle danışmalık hizmeti veren firmalar, işletmenizin belge alım aşamasını/prosesini pratik hale getirerek süreci etkin bir şekilde kullanmanız konusunda olumlu bir katkı sunarlar.