Sıkça Sorulan Sorular
ISO 22000 güncellenmiş son versiyonu ISO 22000:2018 dir.
Dünya genelinde güvenli gıda üretimini amaçlayan bir standarttır.
HACCP, gıda işletmelerinde gıda güvenliğini sağlayan gelişmiş bir ürün güvenilirliği sistemidir.
ISO 9001, genel olarak Kalite Yönetim Standardıdır. Bir kuruluşun kalite standardının temelini oluşturur. ISO 22000 ise Gıda Güvenliği ve Yönetimi konusunda geçerli olan bir standarttır. Gıda güvenliği ve kaynakları yönetimi ile ilgili konularda söz sahibidir. ISO 9001, genel olarak kalite yönetim standardı iken ISO 22000 ise gıda çalışma faaliyetlerini ve gıda yönetim süreçlerini dikkate alıp geliştiren standartlar dizisidir.
Belge almak için uluslararası değerlendirme firmalarına müracaat edilmelidir. Daha sonra belge almak isteyen işletmeler, gerekli denetim ve kontrolden geçer. ISO 22000 belgesi, Türk standartları ve uluslararası standardizasyon teşkilatı tarafından akredite olan kuruluşlar tarafından verilir. Belgenizi almak için bizimle temasa geçmeniz yeterli olacaktır.
Gıda üretimi yapan ve tüketicilere besin/gıda konularında sorumlu olan işletmeler ISO 22000 belgesi alabilir. Belgesini alabilen işletme/kuruluşlar arasında aşağıdaki firmaları örnek olarak gösterebiliriz:
- Gıda üreticileri ve tedarikçileri
- Ambalaj malzemesi üreticileri
- Çiftçiler ve gıda hizmeti veren işletmeler
- Gıda taşıma, depolama hizmeti veren kuruluşlar
- Gıda ürünleri ile temas halinde olan kuruluşlar
HACCP, gıda işletmelerinin sağlıklı üretim yapmalarını sağlamak için geliştirilen ürün güvenlik sistemidir. Hazard Analysis and Critical Control Point tanımlamasının baş harflerinden oluşan HACCP gıda güvenlik sistemi, tehlike analizleri yaparak işletmelerin üretim kabiliyetlerini daha sağlıklı hale getirme amacındadır. HACCP gıda güvenlik sistemi, aynı zamanda da işletmelerin müşteri memnuniyetlerini sağlama ve faaliyetlerini daha kaliteli hale getirme gibi amaçlarını gerçekleştirme hedefindedir.
ISO 22000 belgesi zorunlu değildir. Fakat dünya çapında kabul gören bir standart olduğu için işletmelerin prestijlerine ve iş potansiyellerine katkı sağlayan bir belgedir. Bunun yanı sıra bazı gıda firmaları ve tedarikçileri, ISO 22000 belgesine sahip olan kuruluşlarla işbirliğine gitme yolunu seçer. Dolayısıyla, bu belge zorunlu olmasa da işletmelere olan birçok faydası söz konusudur.
ISO 22000 belgesi fiyatları, işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. İşletme hacmi, çalışan sayısı gibi kriterler belge fiyatlarında belirleyici unsurlar arasındadır. Belge fiyatı hakkında güncel bilgiler almak için uygunluk değerlendirme kuruluşları ve danışmanlık firmaları ile iletişime geçebilirsiniz.
Belge alım süreci, işletmelerin gerekli hazırlıkları tamamlamaları ile ilgilidir. Hazırlık sürecini tamamlayan işletmeler, ortalama 15 ila 20 günlük bir süre zarfında bu belgeye sahip olabilir.
ISO 22000 belgesinin geçerlilik süresi 3 yıl ile sınırlandırılmıştır. Gerekli hazırlıkları tamamlayan kuruluşlar, 3 yılın ardından yeniden belge süresini uzatabilir. Belge sahibi olan kuruluşlar, her yıl yeniden kontrol ve denetimden geçer.
ISO 22000 standardı, ISO tarafından 2018 yılının Haziran ayında yayınlanmıştı. Standardın Türkçe versiyonu ise 2 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanmıştır. 2019 yılında Türkçe yayınlanan standart, güncel versiyon olarak kabul edilmektedir. Gerekli güncellemeler yapıldığı takdirde revize edilmiş versiyonu da sunulacaktır.
ISO standartları belli aralıklarla revize edilmektedir. Revize edilen ISO standartların yanına güncellendiği tarihin bilgisi eklenir. Ancak ISO 22000 standardı, ilk kez 2018 yılında yayınlanmıştır. Bu nedenle standardın güncel versiyonu 2018 yılında sunulduğu için standart belgesinin sonunda 2018 ibaresi yer alır.