ISO Belgesi Almak Neden Önemli?
Bu makalede ISO belgeleri / standartları ve ISO Sertifikasyonunun işletmeler için ne anlama geldiği hakkında bilgi vereceğiz. ISO standartlarının faydalarını ve şirketlerin bunu neden uygulamaları gerektiğine dair önemli bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.
ISO standartları olmasaydı dünyanın nasıl bir yer olacağını düşünmek güç olurdu. Çünkü genel kaliteden yoksun ürün ve hizmetlerin varlığı dünyanın dört bir yanında tüketicileri memnun edemezdi. Bu da toplumdaki sorunları arttırır ve gezegendeki hayatı zorlaştırırdı.
ISO standartları, dünya genelindeki insanların yaşamlarına günlük olarak önemli ve olumlu katkı sağlayan düzenlemelerdir. Bu standartlar, tüketicinin beklentilerini karşılamak için bir ürün veya hizmete bir dizi özelliği entegre eder.
ISO standartlarının rolü genellikle fark edilmez; ancak bu standardizasyon ilkelerini ortadan kaldırdığımızda tüketicilerin beklentileri karşılanmaz ve ürün kalitesi ile ilgili birçok konu ve detay gözden kaçar.
ISO standartları kalite, çevre dostu ve güvenilirliğin sağlanmasıyla birlikte, ürün ve hizmetlerin güvenliğini de garanti eder. Bu bakımdan işletmeler için son derece önemli ve kapsayıcı unsurlar içerir.
ISO Nedir Kısaca
ISO, "Uluslararası Standardizasyon Örgütü" anlamına gelir. Teknoloji ve ürün standartlarını geliştirmek için 150'den fazla ülkeden standart enstitüleriyle birlikte çalışan dev bir standart teşkilatıdır.
Geliştirilen standartlar ürünlerin;
- Daha verimli
- Daha güvenli
- Daha hijyenik
geliştirilmesini sağlar. Aynı zamanda tüketicilerin daha kaliteli ve ihtiyaçları daha hızlı karşılayan ürün/hizmetlerden yararlanmasına imkan verir. Küresel bir pazarda, kontroller ve dengelerin olması gerekir.
Aksi takdirde, endüstriler ve ülkeler arasında tutarlılığı ve kaliteyi korumak zor olacaktır. Uluslararası standartlar, Pazar ve piyasa koşullarını iyileştirmeye ve rekabeti eşit tutmaya yardımcı olur. İşte bu görevi üstlenen organizasyonun adı ISO'dur.
Kaç tane ISO Belgesi / Standardı var?
Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO), dünyadaki en büyük standartlar yayıncısıdır. Bu standartlar, iş uygulamalarını, üretimi ve kaliteyi düzenlemek için çok önemlidir.
Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler aynı standartlara uyduğunda, yönetim teknikleri, iş süreçleri ve üretim kontrolleri, kalite, ürünler ve hizmetler standart hale gelir.
ISO’nun yayınladığı birbirinden farklı standartlar vardır. Yazımızın devamında en çok duyduğumuz ve işletmelerin en çok ihtiyacını karşılayacak olan standartlardan bahsedeceğiz.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi:
ISO 9001 ailesi kalite yönetim standardıdır ve ISO'nun en iyi bilinen standartlarından bazılarını içerir. ISO kalite standartları, şirketlere rehberlik eder ve kaliteyi sürekli iyileştirmek ve müşteri taleplerinin her zaman karşılanmasını sağlamak için gerekli araçlarla donatır. Kalite yönetim sistemi için kriterleri belirleyen ISO 9001, planlama ve organizasyondan liderliğe kadar birçok sürecin iyileştirilmesine katkı sağlar.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi:
Enerji kullanımında verimliliği artırmayı amaçlayan bir Enerji Yönetim Sistemi uygulamasında şirketlere rehberlik eder. Sera gazı emisyonlarını en aza indirerek bir kuruluşun enerji giderini azaltmayı amaçlamaktadır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi: Bu standart, bir gıda güvenliği yönetim sisteminin geliştirilmesini ve uygulanmasını kolaylaştırır. Gıda üretimi için 22002 ve 22001 dahil olmak üzere çok çeşitli standartları bünyesinde barındırmaktadır. Bu standart, gıda üreticileri, restoranlar ve yemek taşıma hizmetleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi:
Kötü çalışma şartları nedeniyle oluşan iş kazaları ve iş hastalıkları ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Bu sorunu yönetmek için ISO, 45001 standardı geliştirmiştir. Çalışan güvenliği için bir çerçeve sağlar, işyeri tehlikelerini azaltır ve daha güvenli çalışma ortamları sunar.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi:
Şirketlerin çevresel sorumluluklarını yönetmeleri için gerekli araçları ve yönergeleri sağlayan bir standartlar ailesidir. ISO 14001 ve bu kategorideki diğer tüm standartlar çevresel sistemlere vurgu yapar. Bu standartlar denetimler, iletişimler, yaşam döngüsü analizi ve çevresel zorluklar gibi araçları kullanır.
ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetim Sistemi:
Şirketlerin karşı karşıya olduğu riskler, ekonomik performans, itibar, güvenlik ve çevresel sonuçlar üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. ISO 31000, riskleri yönetmek için bir çerçeve sağlar. Kuruluşlara iç ve dış denetim programları için rehberlik eder ve kuruluşların fırsatların ve tehditlerin belirlenmesini kolaylaştırarak hedeflere ulaşmasını sağlar.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi:
27001 standardı siber tehditlerin artmasına yönelik bilgi varlıklarının güvenliğini sağlar. Bu standart, kuruluşların fikri mülkiyet, finansal veriler ve çalışan verileri gibi güven içinde tutulması gereken bilgilerin güvenliğini yönetmelerine yardımcı olur.
En bilinen ISO standart türlerinden bazılarına yer vermeye çalıştık. ISO, çeşitli alanlarda 19.000'den fazla standart geliştirmiştir. Standartlar, sağlık hizmetleri teknolojisi, çevre sağlığı ve güvenliği, mekanik sistemler, elektronik, mühendislik disiplinleri, lojistik ve dağıtım, enerji ve gıda teknolojisi için yönergeleri içerir. Standart enstitüleri her yıl yaklaşık 1.000 yeni standart oluşturur. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz standartlara ek olarak farklı ISO standartları da varlığını sürdürmektedir.
ISO Standartları Neyi Temsil Eder?
ISO sertifikası, bir yönetim sistemi, üretim süreci, hizmet veya dokümantasyon prosedürünün standardizasyon ve kalite güvencesi için tüm gereksinimlere sahip olduğunu onaylar.
ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü), ürünlerin, hizmetlerin ve sistemlerin kalitesini, güvenliğini ve verimliliğini sağlamak için standartlar geliştiren bağımsız ve uluslararası bir kuruluştur.
Bir kuruluş veya organizasyon, ISO belgesine sahip olursa ISO kapsamında belirlenen gereksinimleri karşıladığı anlamına gelir. ISO, kuruluşların hem uygun hem de etkili bir kalite yönetim sistemini takip etmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda iyileştirme alanlarını belirlemelerini ve bu iyileştirmeler için harekete geçmelerini sağlar.
Sonuç olarak, ISO sertifikasına sahip olan bir kuruluşun, kalite standartlarını karşılayan ürün ve hizmetlere sahip bir kuruluş olduğu anlaşılır.
ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) standartlarının temsil ettiği bir başka özellik ise organizasyonlar için iş hacimlerini genişletme fırsatıdır. İşletmelere yeni pazarlar sunmasıdır. Örneğin belirli sektörlere satış yapabilmek için ISO 9001 belgesine sahip olmak gereklidir.
ISO standartlarının temsil ettiği değerleri şu şekilde ifade edebiliriz:
- Proses yaklaşımı
- Girdi ve çıktıya odaklanma
- Risk temelli düşünme
- Kurumun hedeflerinden sapmama
- Liderlik ve bağlılık
- Diğer ISO standartları ile daha iyi entegrasyon
Ticari kuruluşlar, dünya çapındaki şirketlerde üretim, kalite ve iş uygulamalarını düzenlemek için standartları kullanır. İşletmeler aynı uygulamaları, üretim kontrollerini, kalite standartlarını ve yönetim tekniklerini kullandığında, ürünler ve iş süreçleri uyumludur ve güvenilirlik yaratır.
ISO Belgesi Almanın Avantajları Neler?
ISO standartlarının geliştirilmesi kapsamlı ve tutarlı bir çalışmadır. Standartlar dünya çapında her sektörden uzmanların uzmanlık bilgisini barındırır.
Bu, işletmelerin uyması için güvenilir ve tutarlı çerçeveler sağlar. ISO tarafından yapılan belgelenmenin işletmelere olan birçok faydası vardır. Bu faydaları aşağıdaki gibi maddeler halinde belirtebiliriz:
- Ürün ve hizmetlerin gelişimine olanak sağlar.
- Üretimi ve tedariki daha verimli hale getirir.
- Ürün ve hizmetlerin tüketicileri korumasını sağlar.
- Tüketiciler için kalite, güvenlik ve güvenilirlik konusunda güvence sağlar.
- Yaygın sorunlara çözüm üretir ve verimi arttırır.
- İş uygulamalarını uzun ve kısa vadeli olmak üzere daha başarılı bir şekilde yönlendirir.
- Yeniliklerin dağıtımını ve bunların ürünlere dönüşmesini hızlandırmaya yardımcı olur.
- Yeni teknolojilerin üretim ve tedarik sürecine adapte olmasını sağlar. Bununla birlikte müşteri memnuniyeti her aşamada sağlanmış olur.
- Ülkeler arası ticaretin kolaylaştırır ve daha adil ticaret sisteminin gelişmesine katkı sağlar.
Uygunluk değerlendirmesi için ISO kılavuzları ve standartları, en iyi uygulama üzerine uluslararası bir fikir birliğini temsil eder. ISO belgeleri süreci esasen uygunluk değerlendirmesidir. Ürünlerin, malzemelerin, hizmetlerin, sistemlerin, süreçlerin veya kişilerin ilgili bir standarda uygun olup olmadığını kontrol eder.
Sadece ISO Belgesi Değil CE De Çok Önemlidir
CE belgesi, en az ISO kadar önemli bir başka sertifikadır. CE işareti de ürün ve hizmetlerin genel kalitesi hakkında bilgi verip standart ve mevzuatlara uyumluluğun bir göstergesidir.
CE işaretini en az ISO belgeleri kadar önemli hale getiren farklı özellikleri vardır. ISO standartları hakkında ayrıntılı bilgi verdikten sonra şimdi de CE Belgesini yakından tanıyalım.
Kısaca CE Nedir?
CE, bir güven ve kalite belgesidir. Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ve Avrupa Birliği'nde (AB) satılan belirli ürünleri ilgilendiren bir simgedir. Kelime anlamına bakacak olursak Fransızca bir tanımla karşılaşırız.
Türkçesi Avrupa Uygunluğu’dur. Bu işareti taşıyan ürünler AB ve EEA pazarı içinde dolaşımda olabilir. Bu işareti taşıyan ürünler genel kalite kontrol sürecinden geçmiş ürünlerdir. Dolayısıyla CE sertifikalı ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyeceği anlaşılır.
CE Belgesi Almak İşletmenize Neler Kazandırır?
CE belgesi / işareti, bir ürünün üretici tarafından değerlendirildiğini ve AB güvenlik, sağlık ve çevre koruma gerekliliklerini karşıladığını gösteren bir belgedir. Dünyanın herhangi bir yerinde üretilen ve daha sonra AB'de pazarlanan ürünler için gereklidir.
CE işareti işletmeniz için ciddi ölçüde fayda sağlar. Eğer CE işaretini ürünlerinize eklerseniz, farklı avantajlara sahip olabilirsiniz. İşte CE işaretinin işletmeniz için faydaları:
- Avrupa ürün direktiflerinin gereksinimlerini karşılar.
- Ürünlerin kullanım için uygunluğunu beyan eder.
- Uluslararası hukukun gerekliliklerini karşılar.
- Teknik belgelerin mevcut olduğunu tüketiciye gösterir.
- Halkın ihtiyaçlarını karşılama konusunda güven verir.
- Ürünlerin çevre, güvenlik ve sağlık mevzuatlarına göre değerlendirildiği ve testlerden geçtiği anlamına gelir.
Ürünler için bir Avrupa uygunluk işareti almak, son derece önemlidir. İşletmelerin genel olarak beklentileri karşılaması ve güvenilir bir marka olması adına CE işareti üzerinde durmalarında büyük bir yarar vardır. Siz de Avrupa piyasasına açılmayı düşünüyorsanız, CE işaretini ürünlerinize ekleyerek güvenilir bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
ISO Belgesi orta ve küçük işletmeler için çok önemlidir
İşletmeler, ürünlerinin pazar ve piyasa koşullarında kabul görmesini sağlamak için standartları karşılamalıdır. CE ve ISO belgeleri gibi sertifikalara sahip olmak, hizmet ve ürün sağlayan şirketler için önemli bir yatırım anlamına gelebilir.
Bu sertifikaları bünyesinde bulunduran işletmeler, toplum nezdinde daha ön plana çıkar ve güven verir.
Genel kalite standartları ve güvenlik sertifikaları, iş dünyasının birçok yönünü geliştirir ve ticaret yetkililerine yardımcı olur. Farklı ulusal veya bölgesel standartların varlığı ticarette teknik engeller yaratabilir. İşte ISO ve Ce belgeleri, gerek uluslararası gerekse domestik ticaret anlaşmalarının uygulamaya konulabileceği teknik araçlardır.
Ürün ve hizmetlerin piyasada karşılaması beklenen özellikleri tanımlayan sertifika ve standart belgeleri, işletmelere yatırım yaparken doğru kararlar vermeleri için bir temel sağlar.