ISO Belgesi Almadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Şey
ISO (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı), dünya çapında yönetim alanında standartlar geliştiren bir kurumdur. Bu kurumun işletmelere verdiği belgeler, kalite yönetimi konusunda fark yaratır. Böylece işletme ve organizasyonları, sahip oldukları ISO kalite belgeleriyle yönetim sistemlerini iyileştirir, bununla birlikte üretim ve satış hedeflerini daha kolay gerçekleştirir.
ISO belgesi almak zorunlu değildir, her organizasyon kendi yararına olduğunu düşündüğü bir ISO kalitesine sahip olabilir. Ancak işletmelere birçok konuda sayısız faydası olan ISO belgesini alırken birtakım konulara da dikkat etmek gerekir.
ISO Belgesi Nedir?
Öncelikle ISO belgesi hakkında kısaca bilgi verelim. ISO belgeleri, işletme ve organizasyonların uluslararası seviyede standartlara bağlı olması anlamına gelen sertifikasyon işlemidir. ISO belgesi, farklı sektörde hizmet veren işletmelerin yönetim anlayışlarını daha verimli hale getiren bir kriterdir.
ISO belgesi, farklı ülkelerin temsilcilerinden oluşan ve genel kalite ilkeleri tesis eden ISO organizasyonu tarafından verilir. ISO belgeleri genel kalite yönetim anlayışından çevre, iş sağlığı ve gıda gibi daha özel konularda kalite anlayışını güçlendirme amacıyla verilir.
ISO Belgesi Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
ISO belgesi almadan önce dikkat etmeniz gereken birçok faktör bulunmaktadır. İşte bunlardan en önemli olanları sizler için sıraladık!
Hangi ISO Belgesini Almalıyım?
İşletmeniz için bir ISO belgesi alacaksanız, öncelikle almak istediğiniz sertifikaya karar vermelisiniz. Çünkü ISO tarafından verilen birbirinden farklı belge ve sertifikalar vardır. Örnek vermek gerekirse; alabileceğiniz ISO belgelerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetimi
- ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi
Yukarıdaki her bir belgenin görevi ve işletmelere olan faydaları genel anlamda aynıdır. Fakat işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörlere göre birtakım farklılıklar içerir. Sizin de yapmanız gereken işletmenizin hizmet verdiği sektöre bakarak en doğru ISO belgesine karar vermenizdir.
Gıda sektöründe hizmet veren bir işletmeyseniz, ISO 22000 belgesini alabilirsiniz. Aynı şekilde kaza riski yüksek olan bir iş alanında hizmet veriyorsanız da ISO 45001 belgesine sahip olabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip olarak da iş süreçlerinizi genel anlamda iyileştirebilirsiniz. ISO 9001, genel bir kalite yönetim standardı sunan ve sektör fark etmeksizin alınabilecek bir ISO belgesidir.
ISO Belgesi Nasıl Alınır?
ISO belgesi almak için yetkili bir belgelendirme firmasına başvurmak gerekir. Yetkili belgelendirme firmalarından kasıt, belgeyi veren firmanın akredite olmasıdır. Örneğin belgelendirme firmasının ISO kuruluşu ve/veya söz konusu ülkenin genel akredite kuruluşundan onaylı olması gerekir. Günümüzde akredite olmuş farklı belgelendirme kuruluşları vardır ve ISO belgesi almak için bu kuruluşlara başvuruda bulunmak gerekir.
Bir belgelendirme kuruluşuna başvurmak ISO belge alımındaki son aşamadır. Başvuru öncesinde belge almak isteyen firmaların hazırlıklarını tamamlaması gerekmektedir. Hazırlık tamamlama süreci ise şu aşamalardan oluşur:
- ISO şartlarına uyum sağlamak
- ISO yönetim sistemini iş sürecine adapte etmek
- Süreci kontrol etmek ve değerlendirmek
Dolayısıyla siz de ISO belgesi almak için bu şartlara uyum sağlamış olmalısınız. ISO yönetim prensiplerini iş faaliyetlerinize ve yönetim şemanıza yansıttıktan sonra belgelendirme kuruluşuna başvurmanız yeterlidir. Baş denetçi tarafından yapılan değerlendirme sonucu belge almaya uygun bulunduğunuz takdire ISO belgenizi alabilirsiniz.
ISO Belgesi Danışmanlık Hizmeti Nedir?
ISO belgesi almak isteyen firmalar ve şirketler için işe nereden başlamalı büyük bir önem taşır. İsteyen her işletme -ölçeği fark etmeksizin- ISO belgesine sahip olabilir. Ancak belge alma sürecinde birtakım yönlendirmeler gerekebilir. Örneğin ISO prosedürlerine uyum sağlamak, belge almak için en önemli kuraldır. Bu konuda her şirketin hazırlıklarını tam ve eksiksiz yapması gerekir.
Danışmanlık firmaları, hazırlık aşamasında şirketlere yardım eden profesyonel ve uzman kişilerden oluşan kuruluşlardır. Danışmanlık firmaları, belge almak isteyen organizasyonların şartlara uyum sağlamalarına yardımcı olur. Dolayısıyla belgelendirme firmalarından en önemli farkı budur.
Danışmanlık hizmeti veren firmalar, belge alımında işletmelerin hazırlıklarını tamamlamalarını sağlar. Çünkü danışmanlık firmaları, bu konuda deneyimli ve profesyonel bir ekiple hizmet verir. ISO belgesi almak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilir. Eğer işletmeler, belge alımında hazırlıklarını eksiksiz bir şekilde tamamlamak istiyorsa, danışmanlık firmaları ile işbirliğine giderek süreci daha da kolay hale getirebilir.
Danışmanlık Yardımı Almam Gerekiyor Mu?
Günümüzdeki yoğun iş temposu, işletmelerin belge almak için hazırlık yapma sürecini aksatabilir. Bu bakımdan belge almak isteyen işletmelerin danışmanlık firmalarından destek alması önerilir. Eğer siz de işletmeniz için belge alma sürecini eksiksiz bir şekilde tamamlamak istiyorsanız, danışmanlık firması ile iletişime geçebilirsiniz.
ISO Belgesi alma konusunda danışmanlık firması seçerken verilecek hizmetin niteliğine bakmanız son derece önemlidir. Bunun için öncelikle firmanın geçmişini ve tecrübesini araştırarak işe başlayabilirsiniz. Firmaların iş sürecine ve işletmenize verdiği önem de oldukça mühimdir. Danışmanlık firmaları tarafsızlık ve bağımsızlık gibi ilkelere göre hareket etmeli ve belgelendirme etiğine sahip olmalıdır. Bu tip meslek ilke ve etik kurallarını benimseyen danışmanlık firmaları, nesnel bir şekilde eğitim ve danışmanlık hizmeti vererek işletmenize belge alma konusunda fayda sağlayacaktır.