CE Belgesi Neden Gereklidir? 19 Soruda CE Belgesi
CE Belgesi nedir?
Dünya kalite standartlarında müstesna bir yere sahip olan CE Belgesi, 1985’ten beri AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) içinde satılan mallar için kullanılmaktadır.
Bu belge, Avrupa Birliği’nin şart koştuğu zaruri bir uygunluk işaretidir. CE İşaretinin son derece önemli bir işlevi olduğunu belirtmek mümkündür çünkü AB Yeni Yaklaşım Direktiflerine olan uygunluğun sarih beyanını temsil eder.
CE Belgesi neden gereklidir?
CE Belgesi, işletme ve üreticiler için son derece mühim bir Pazar imkanı yaratır. Avrupa Birliği piyasasında mal ve ürünlerin rahatça dolaşımda olması için CE İşaretine ihtiyaç vardır. CE Belgesi, yalnızca AB pazarını ilgilendiren bir konu değildir; Avrupa Ekonomik Alanı olarak belirlenmiş piyasada dolaşımda olan ürün ve hizmetleri de ilgilendirir. Dolayısıyla üretici firma ve işletmelerin Avrupa pazarında yasal mevzuatlara uygun bir şekilde ticaret yapmalarını için CE Belgesi gereklidir.
Avantajları neler?
CE Belgesi, işletmelerin yönerge ve direktiflere uyumlu bir şekilde hareket etmelerini sağlar. Birçok ürüne yapıştırılması zorunlu olduğu için CE İşaretinin işletmelere sunduğu önemli avantajlar vardır. Bunlardan en önemlisi, kurallara uyum sağlamaktır. Avrupa Birliği, mal ve ürünlerin kalitesini korumak için CE Belgesi kullanma şartı getirmiştir. Bu şartı yerine getirerek CE İşaretini ürünlerine ekleyen üretici firma ve işletmeler, kaliteli ürün piyasaya sürdüklerini kanıtlamış olur.
Avrupa ürün direktifleri gereksinimlerini karşılamak, CE Belgesinin en önemli avantajıdır. CE Belgesi, işletme ve firmaların güvenlik ve performans kalitelerini vurgu yapar.
Bu belgeye sahip olan işletmeler, Avrupa piyasasında yer alarak prestijlerini artırır. Bu durum, firmaların potansiyel satışlarını artırmaları için de önemli bir kriterdir.
- CE Belgesi almak için gerekenler
Ürün düşük risk sınıfına giriyorsa üretici firma, hazırladığı birtakım dokümanlar ile CE Belgesi alabilir. Teknik dosya ve ürün uygunluk belgesi ile üretici firmalar ürünlerini CE Belgesini ekleyebilir. Ürün yüksek risk unsuru taşıyorsa üretici firma bir onay kuruluşuna başvurup ürününü test ettirmelidir. Bağımsız bir onaylama kuruluşunun analizinden sonra CE Belgesi ürüne konulabilir.
- CE Belgesi almak ne kadar sürer?
Firmalar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra kısa süre içinde CE Belgesine sahip olabilir. Hazırlık sürecini tamamlayan firmalar, en geç 6-7 hafta içinde CE Belgesi alabilir.
- CE Belgesi almak için nereye başvurulur?
CE Belgesi almak için akredite olmuş kuruluşlara başvurmak gerekir. Avrupa Birliği sistemi içinde geçerliliği olan onaylı kuruluşlara başvurularak CE Belgesi alınabilir. Belge vermeye yetkili olan kuruluşların kendilerine özel bir kimlik numarası vardır. Avrupa Birliği komisyonu yayın organlarından onaylı kuruluşların geçerlilik ve güvenilirlikleri denetlenebilir.
- CE Belgesi alma maliyeti ne kadar?
CE Belgesi fiyatları, farklı kriterlere göre değişiklik gösterir. Örneğin ürünün hangi risk sınıfına girdiği ve başvurulan belgelendirme kuruluşu, CE Belgesi fiyatları üzerinde etkili olan faktörlerdir. Günümüzde CE Belgesi alma işlemi ortalama 4,000 TL ve üzerinde bir maliyete sahiptir.
- Tıbbi cihazda CE Belgesi gerekli mi?
İnsan hayatını direkt olarak ilgilendiren ürünlerin CE Belgesi bulundurma zorunluluğu vardır. Tıbbi cihazlar da CE Belgesi taşıması gerekli ürünlerdendir. Tıbbi cihaz üreticilerinin Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen Tıbbi Cihaz Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde ürünlerine CE Belgesi eklenmelidir. Belgenin nasıl alınacağı, ürünün hangi sınıfa dahil olduğu ile ilgilidir. Risk grubu yüksek olan ürünlere CE İşareti iliştirmek için akredite bir kuruluştan onay almak gerekir.
- CE Belgesi veren işletmeler / firmalar hangileri?
CE Belgesi veren bir işletme olmak için Avrupa Birliği onayından geçmiş olmak gerekir. Günümüzde yaklaşık 1,000 tane belge veren onaylı belgelendirme kuruluşu bulunmaktadır. Firmamız da bu kuruluşlara arasında yer almaktadır. CE Belgesi almak için merak ettiğiniz tüm bilgiler hakkında bilgi edinmek ve CE Belgesini en düşük maliyetle almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- CE Belgesi danışmanlık hizmeti nedir?
CE Belgesi almak isteyen üretici firmalar, hazırlıklarını kendileri tamamlayabilir. Ancak bazı ürün grupları için onaylı bir belgelendirme kuruluşları ile işbirliği yapmak gerekir. Bunun yanı sıra belge alma sürecinde danışmanlık hizmeti veren firmalar da büyük bir öneme sahiptir. Danışmanlık hizmeti, CE Belgesi almak isteyen firmaların doğru adımları atmasını teşvik eder. Onaylı bir belgelendirme kuruluşu olarak firmamız, danışmanlık hizmeti de vermektedir. CE Belgesi için hazırlık yapma sürecinde olan üretici firmalar, danışmanlık hizmeti veren kuruluşumuzdan ayrıntılı bilgileri ön bilgilendirme aşamasında öğrenebilir.
- CE Belgesi devlet destekleri neler?
Üretici firmalar, CE Belgesi almak için devlet desteği ve devlet teşviklerinden yararlanabilir. Alt limiti olmak üzere CE Belgesi alma işleminde devlet kredi ve hibeleri kullanılabilir. CE Belgesi alırken yararlanabileceğiniz destek ve teşvik paketleri hakkında bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçin.
- CE Ehliyet belgesi nedir?
Ce ehliyet belgesi, büyük vasıtaları kullanmak isteyen kişilerin alması gereken resmi bir sertifikadır. Ce ehliyet belgesi alan bireyler tır ve kamyon gibi büyük motorlu taşıtları herhangi bir engel olmadan şehir içi ve şehir dışında kullanabilir. Ce ehliyet belgesi alma şartları aşağıdaki gibidir:
- 21 yaşını doldurmuş olmak
- B ve C ehliyet belgesine sahip olmak
- Herhangi bir sağlık problemi olmamak
- En az ilkokul mezunu olmak
- CE Belgesi için gerekli evraklar neler?
Üretici firmanın özel bilgileri ve başvuru sahibinin kişisel bilgileri gereklidir. Diğer yandan ürünün teknik bilgileri de belge alımında eksiksiz bir şekilde verilmelidir. Ayrıca ürün resmi de belge almak için gerekli belgeler arasında yer almalıdır. Ürün teknik bilgilerini şu şekilde belirtebiliriz:
- Ürün tanımı ve kullanım amacı
- Üretimde kullanılan standartlar listesi
- Uygunluk beyanı
- Test raporları
- Kullanma kılavuzu
- Kod numarası, teknik özellikleri
- CE Belgesi fiyatı 2021
CE Belgesi fiyatı üretici firmanın imal ettiği ürünün özelliğine göre değişir. Aynı şekilde belge almak için başvurulan belgelendirme kuruluşu da CE Belgesi fiyatı üzerinde etkilidir. Güncel CE Belgesi 2021 fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için belgelendirme firmamızla iletişime geçebilirsiniz.
- CE Belgesi geçerlilik süresi ne kadar?
Ce belgelerinin geçerlilik süreleri 10 yıl olarak belirlenmiştir ancak bu süre ürünlerin dahil olduğu sınıfa göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bazı ürünler için belge geçerlilik süresi 5 yıldır. Dolayısıyla ürünün özelliğine göre CE Belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl ve 10 yıl arasında değişir.
- CE Belgesi hangi ürünler için alınır?
CE Belgesi, 20’den farklı ürün grubu için alınabilir. CE Belgesi eklenecek ürünleri aşağıdaki gibi farklı kategoriler altında değerlendirebiliriz:
- Makine
- Oyuncak
- Asansör
- Tıbbi Cihaz
- İnşaat Malzemeleri
- Dondurucu
- Kişisel Korunma Ekipmanları
- Basınçlı Kaplar
- Patlayıcı Ekipmanlar
Bunların yanı sıra gibi ürünler de alçak gerilim cihazları, elektromanyetik uyumluluk ürünleri ve gaz yakan materyaller de CE Belgesi alınabilecek ürün kategorileri arasında yer alır.
- CE Belgesi isteyen ülkeler hangileri?
CE Belgesi, Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üye olan ülkelerde satışa sunulan ürünlerde olması gereken bir işaret/sertifikadır. CE Belgesini talep eden ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri ilk sırada yer alır. Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) üye ülkeleri ile birlikte Türkiye, İzlanda, Lihtenştayn gibi ülkeler de CE Belgesi isteyen ülkeler arasında yer almaktadır.
- CE Belgesi kaç para?
CE Belgesi fiyatları çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Ürünün sınıfı belge fiyatındaki en önemli belirleyicidir. 2021 CE Belgesi güncel fiyatı için ortalama 4,000 TL ve üzeri rakamlar konuşulmaktadır.
- Maske üretimi için CE Belgesi şart mı?
Eğer üretilen maske, tıbbi cihaz kategorisindeki tıbbi maske ürünü olma özelliğine sahipse CE Belgesi zorunludur. Cerrahi maskelere ilişkin standart ülkemizde TSE tarafından düzenlenip yayına alınmıştır. Diğer ülkelerdeki CE Belgesi alma şartları ise ilgili mevzuatlara ve CE Belgesi kriterlerine uyumlu olmalıdır.
- CE Belgesi nasıl sorgulanır?
CE Belgesi sorgulama işlemi, belgeyi veren kuruluşun resmi web sitesinden yapılabilir. CE Belgesi üzerindeki sertifika numaraları ve kodlar aracılığıyla sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Diğer yandan belgeyi veren kuruluşun resmi ve onaylı bir belgelendirme kuruluşu olup olmadığının tespitini de yapmak önemlidir. Avrupa Birliği resmi web sitesi üzerinden kuruluşların akredite bilgilerine ulaşılabilir. Herhangi bir belgelendirme firmasından alınan CE Belgesi sorgulama işlemi için de European Comission resmi internet sitesi ziyaret edilebilir. Bu sayfadaki ilgili bölüme kurumun kimlik numarası yazılarak belge sorgulama işlemi yapılabilir.
- CE Belgesi olmazsa ne olur?
CE Belgesi, ürün ve malların Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı içinde dolaşımda olmasını sağlar. CE Belgesi taşıma zorunluluğu olduğu halde ürünün CE Belgesi bulunmuyorsa, yasalara aykırılık söz konusu olur. Belgeyi taşımayan ürün piyasadan çekilmek zorunda kalır.
CE Belgesi, ürünlerin insan ve çevre sağlığına herhangi bir olumsuz etki barındırmadığının bir belgesidir. Eğer CE Belgesi hiç var olmasaydı, insan sağlığına ve doğaya zarar veren ürünler denetlenmeden tüketicilerin kullanımına sunulmuş olurdu. Bu sebeple CE Belgesinin genel kalite standartları ölçeğinde son derece önemli bir yer teşkil eder.
- CE Belgesi TSE yerine geçer mi?
CE Belgesi ve TSE farklı anlayışlara sahiptir; dolayısıyla birbirlerinin yerine kullanılamaz. CE Belgesi, Avrupa Ekonomik Alanı piyasasında dolaşımda olan ürünler için geçerlidir ve sahip olunması zorunludur.
TSE ise Türk Standartları Enstitüsü’nün verdiği bir uygunluk belgesidir. TSE, Avrupa Ekonomik Alanı ile direkt ilgili olmayıp Türkiye’deki firma ve hizmetleri ilgilendirir. Ayrıca TSE Belgesi, CE Belgesi gibi bulundurulması zorunlu değildir. TSE, daha üst seviye bir uygunluk belgesidir ve hizmetlerin asgari seviyede yeterliliğini değil, daha geniş anlamda bir kalite ve uygunluk standartlarını ihtiva ettiğini gösterir.